Cargo – recenze

CARGO_VFX_01

458102Před jednatřiceti lety přišel Alien se svým „In space, no one can hear you scream“… a změnil filmový svět od základů. Teď přichází Cargo s heslem „Space is cold“… a nemění vůbec nic.

Naopak cíleně staví na všem co už přišlo před ním a remixuje ty největší perly zlatého fondu sci-fi filmů do slepence, který sice naprosto pozbývá originalitu, ale nechybí mu velice slušná technická vyspělost a solidní intenzita s jakou dokáže na diváka přenést pocit chladu a opuštění uprostřed oceánu ocelových chodeb.
V těch se prochází většinou hlavně mladá ošetřovatelka najatá na několikaletou cestu nákladní lodi Kassandra k předsunuté základně 42, ze které má časem vzlétnout kolonizační loď na Proximu Centauri. Důvod její cesty je jednoduchý – chce si vydělat na přesídlení na Rheu, jediné panensky čisté místo, kde se dá žít jinak než v obrovských rezavějících hvězdných stanicích, kroužících na orbitě zdevastované Země. Že není jejich náklad, cíl cesty ani někteří členové posádky úplně košer je nabíledni… a tak začne klaustrofobní drama s odhalováním temného pozadí příběhu a sem tam i někdo umře.

CargoScene6Ač má film jako takový k dokonalosti vcelku daleko, tak jeho příběh je vcelku zajímavý a se silnějším přimhouřením oka i logický, pointa taky relativně funguje, i ta romantická linka snažící se ždímat emoce se najde… jenže – všechno z toho už jsme někde ve stejné podobě viděli. Doslova. Při filmu je opravdu těžké nevzpomínat na to z kterého filmu ta konkrétní scéna, záběr nebo motiv příběhu jsou, ať už je to obligátní série Vetřelců, či Sunshine, Red Planet, Event Horizon, Matrix, 2001: Space Odyssey, atd atd. Seznam by se nejspíš limitně blížil k nekonečnu.

Je ovšem otázkou jestli je vhodné to šmahem odsoudit jako absolutní vykrádání… a nebo jako svým způsobem pokus o poctu – při přihlédnutí i k faktu že film vznikl takřka fandovským způsobem na koleně, za vyloženě směšně peníze, ve Švýcarsku, ve kterém nikdy dřív žádné sci-fi nevzniklo a jen díky enormnímu úsilí debutujícího režiséra Ivana Englera.
Protože jsem si osobně dost jistý, že v hollywoodu by tento člověk předvedl ještě hodně zajímavé věci.

6/10

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>