Riddick – recenze

riddick_rule_the_dark_contest_by_celticstrm_by_celticstrm-d6e3w5k

Riddicku, Riddicku, co jen ty máš na triku? Vojáků, lovců odměn i pitoreskních monster nepočítaně, ženským padají kalhotky jen se na ně podíváš, vládnout světu bys mohl… a stejně je ti nejlíp ve špíně nějaké pouštní planety, bez ničeho v rukou, jen s nezbytnými slunečními brýlemi na denní vidění, jen o krok před vším co tě chce zabít – což znamená všechno živé v okruhu několika světelných let.

vin_diesel_riddick_movie-widePřesně tam se Riddick vrací, do prověřeného settingu Černočerné tmy, tak daleko od rozmáchlé Kroniky temna jak je to jen možné. První díl ságy udělal z Vina Diesela – do té doby noname vojáčka ze Zachraňte vojína Ryana – toho největšího badass motherfuckera v celém známém vesmíru. A nutno podotknout že zcela zaslouženě – Riddick v jeho podání byl drsnější než Chuck Norris, ale na rozdíl od Chucka nikdo neměl ty koule si z něj dělat legraci. Problém byl jen v tom že z kultovního úspěchu prvního Riddickova dobrodružství Dieselovi,a také režiséru Twohymu, tak trochu hráblo, a rozhodli se klasický sequelový přístup „všeho víc a drsněji“ pozvednout na úplně nový level. Měřítko filmu tak narostlo ne dvojnásobně, ale dvousetnásobě – už žádné komorní béčko, ale rovnou „nové Star Wars“ jak se sebevědomě holedbali.A neprošlo jim to, dali jim to sežrat úplně všichni a hlavně masoví diváci, takže film těžce prodělal, a Vinovi, když chtěl vehementně dotáhnout do produkce kompletní trilogii, nezbylo než další skoro dekádu otročit ve výdělečných filmech – nejen v hromadě sequelů Rychle a Zběsile, ale dokonce i na to proklaté hlídání malých smradů došlo.

Not-Furya_MountainsNicméně snaha se vyplatila, po mnoha letech řečí se film natočil – a je z něj vidět že jim kopanec za Kroniku temna šel k duhu. Pryč jsou velkohubá prohlášení i odbržděné ambice, je to pokorný návrat do béčkových vod „jeden vs. všichni“, a čím víc zubů se na Riddicka cení, tím zábavy bude. A funguje to – funguje to pořád, a funguje to dobře. Riddick je husťák a to i bez nadsázky a bez humoru, ostatní mu slušně nahrávají, krev teče, tma je černočerná, a v ní je spousta zubatých pytlů slizu na které má Riddick právě ten správný otvírák.

A to je všechno.

Smutné prostě je, že krom přehnaných ambicí odumřelo v Twohym a Dieselovi i všechno ostatní – snaha o inovace, snaha cokoli nového do té už jednou uvařené polévky přidat, takže ač uvařili povedenou akční rubanici ve které je právě tak akorát hororu a tak akorát sci-fi, přesně jak to předvedl první díl, tak už tu chybí její hlavní tehdejší kvalita – svěží přístup, překvapivost a originalita.

Z kultovky tak zůstala už jen a pouze spotřebka. I když je to pořád řádný krvavý biftek.

7/10

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>