sitcom Other Space

otherspace

bscap0003 (2)

I když v poslední době zažíváme boom zájmu o sci-fi, kina se plní zajímavými projekty, a televize za nimi příliš nezaostává, tak na jednom poli bylo pořád pusto a prázdno – nebyl žádný sci-fi sitcom. Od doby kultovní Futuramy a předtím ještě kultovnějšího Červeného trpaslka nevzniklo nic co by stálo za zmínku.
Což se mění právě teď.

Jednak před pár dny vyšla zpráva o tom že se má do budoucna dát dohromady seriálová verze Galaxy Questu, což je jedna z nejlepších parodií vůbec, a jednak během pár týdnů Yahoo Screen (kde se mimo jiné vysílá i poslední sezona Community) vychrlila první osmidílnou sezonu Other Space, což je… teen sitcomová verze Star Treku.

A to od Paula Feiga, matadora komediálních seriálů, který se spolupodílel třeba na Machři a šprti, Arrested Development či Kanclu, a do budoucna dělá na filmovém remaku/pokračování legendárních Krotitelů duchů.

V Other Space, ve světě ne příliš vzdálené budoucnosti, tu skupinka dosti neschopných kadetů víceméně protekčně dostane starou kocábku, a zcela irelevantní a rutinní úkol zkoumat pár šutrů plujících prázdnotou. Samozřejmě ale shit happens, a právě ve chvíli kdy zjistí, že na lodi kvůli chybě v kontrole zásob nemají k jídlu nic jiného než karamelky , je pohltí nenadále se objevivší trhlina v prostoru a vyvrhne je do jiného vesmíru.
Bez naděje na záchranu a návrat domů, bez velkých šancí na přežití, se zcela nepoužitelnými vzájemnými vztahy, a s divnými mimozemšťany kolem, to musí nějak překlepat posádka čítající:

other_space_bridge_yahoo.0 (2)

- nerdího Inda bez sebevědomí a bez holky
- jeho dominantní sestru která je nuceně jeho podřízenou
- parafrázi na Zoidberga
- parafrázi na Holly (resp Hilly)
- blbku
- robota který kdysi býval nejbohatším člověkem na světě a teď připomíná jezdící ledničku
- kdysi geniálního inženýra, ze kterého dlouhodobé působení radiace udělalo něco s inteligencí vyždímaného hadru

Styl humoru tedy asi jako by se právě ten Červený Trpaslík a Futurama propadli na americkou střední školu, z čehož vychází docela zvláštní mix pubertálních trapností, a bizarních vyšinutostí z fantastického vesmíru budoucnosti.
V prvním díle to docela odrazuje, blbé a trapné je to až přes míru, ale v epizodách následujících se kvalita gagů výrazně zlepšuje, přijdou i parádní popkulturní odkazy (parafráze na Interstellar ftw), a do konce série dodriftuje se ctí natolik dobře, že bych se dost rád dočkal pokračování.

Nejen proto že prakticky neexistuje konkurence, ale prostě proto, že na ten humor ala „Blbý a Blbější na palubě Enterprise“ se dá bez potíží zvyknout, příběh bez problémů funguje, a i těm postavám se dá lehce přijít na chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>