Ikarie je mrtvá

ikarie2

Je to tak, Ikarie – kultovní časopis představující dlouhých 21 let jasný maják česky psané fantastiky, je mrtvá. Ale není mrtvá díky nezájmu fanoušků, ani redakci neunesli mimozemšťané aby jim nasadili anální sondy, ale zemřela pouze díky neochotě dosavadního vydavatele, tedy Mladé Fronty, v jejím vydávání pokračovat.
Díky tomu je naštěstí původní redakce odhodlána ve vydávání časopisu pokračovat, byť tak musí činit pod jiným názvem, neb práva na ten původní stále drží původní vydavatel – a výběr nového jména byl tentokrát vskutku snadný: původní Ikarie dostala název podle vynikajícího českého sci-fi Ikarie XB 1 z roku 1963, kterou natočil jeden z nejelitnějších českých režisérů filmů pro děti Jindřich Polák (Nic vám to jméno neříká? A kolikrát jste v dětství viděli Chobotnice z II. Patra, Lucii postrach ulice, Kačenku a strašidla a Pana Tau?), takže je jen logické že pohrobek Ikarie se bude jmenovat XB 1.

Jako novinka na trhu bude mít nepochybně problémy s prosazením se do širšího podvědomí, ale věřím že se mu to podaří a stane se stejnou legendou jako původní Ikarie. Za ty stovky stran kvalitního čtiva které může přinést by si to rozhodně zasloužila.
Minimálně první krok redakce je velmi vítaný – snížili cenu na 75 kč při stále stejném rozsahu časopisu (80 stran, 1/3 zahraniční povídky, 1/3 české povídky, 1/3 publicistika), což vůbec není špatné.

ikarie2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>